Får du nok søvn?

søvnDit stofskifte er uløseligt forbundet med din søvn. Når du ikke får tilstrækkelig med søvn, så lider din skjoldbruskkirtel og dit stofskifte kommer ud af balance. Har du problemer med dit stofskifte kan problemet altså hænge sammen med et uregelmæssigt eller utilstrækkeligt søvnmønster. Får du nok?

Ikke igen! Du ligger vågen og stirrer op i loftet og tæller de timer, hvor du ikke får sovet. Det eneste du gerne vil, er at få en god nats søvn. Det er utroligt frustrerende ikke at kunne sove  - især hvis det sker nat efter nat. Tro mig, jeg har prøvet det og det er meget ødelæggende for helbreddet. Det mærkes også hurtigt på  humøret, energien og velværet.

Mangel på søvn kan skabe kaos i din krop. Især lider dit immunforsvar og dit stofskifte. Dette er en af hovedårsagerne til, at jeg anbefaler, at personer med stofskifteproblemer får 8 til 9 timers genoprettende søvn hver nat – især hvis de arbejder på at få styr på en kronisk stofskiftesygdom som Hashimoto eller Graves. 

På det næste møde i StofskifteSalonen handler det om søvn. Og her får du viden og inspiration til, hvordan du kan forbedre din søvn (har du endnu ikke hørt om StofskifteSalonen, så kan du læse om den ved at klikke her)

Søvn og stress

Den mest almindelige årsag til søvnløshed er, når vores stresshormon kortisol er ude af balance og dermed for højt om aftenen og natten. Kortisol er det hormon, som din krop producerer som reaktion på stress (både fysisk og psykisk) og omtales typisk som “stresshormonet”. Kortisol er normalt højt om morgenen, når du vågner og falder langsomt i løbet af dagen. Men hvis du er stresset, så kan kortisol være højt om aftenen og natten og dermed være med til at holde dig vågen = forhindre dig i at sove. 
 
Binyrerne, som producerer kortisol, arbejder tæt sammen med skjoldbruskkirtlen, som producerer stofskiftehormoner. En langvarig stressbelastning med høj produktion af kortisol resulterer da også typisk i ubalancer i stofskiftet – og det udvikler sig let til en ond cirkel, fordi kroppen kompenserer for disse ubalancer i stofskiftet ved at danne endu mere kortisol. Det sender alt sammen binyrerne på overarbejde og resulterer meget nemt i søvnløshed, udmattethed, depression og vægtøgning.

Sådan reducerer du din stress og forbedrer din søvn

Ved at reducere din stress adresserer du en af de primære årsager til dit søvnproblem og dermed også dit stofskifteproblem. Din individuelle stress-management-strategi skal naturligvis være tilpasset din situation og dine stresssymptomer. Nedenstående 3 grundpiller gælder i alle tilfælde, men din fysiologi og livshistorie er unik. Din vej til en god søvn vil derfor også være unik.

  1. Spis en enkelt, sund og antiinflammatorisk kost 
  2. Lav stressreducerende øvelser
  3. Brug beroligende urter og kosttilskud

I. Kosten
Når du er stresset, går din fordøjelse i stå, og du har derfor en dårligere optagelse af næringsstoffer fra din mad. Der opstår også lettere inflammation i din krop. Derfor er det vigtigt at have fokus på at spise en letfordøjelig og antiinflammatorisk kost. Det gør du lettest ved at spise en personlig tilpasset palæokost med masser af grønsager og sunde fedtstoffer samt gode proteiner fra især fjerkræ og fisk. Undgå i så stort et omfang som muligt sukker, hvedemel og mælkeprodukter. Har du brug for hjælp, så fortæller mit onlinekursus “Find din personlige stofskiftekost” (som du kan få ved at kikke her), hvordan du kan finde frem til den kost, som er den optimale for dig – og det er en kost, som ikke stresser din krop. Mange af mine klienter oplever, at deres søvnproblemer forsvinder, når de ændrer deres kost.
 
II. Stressreducerende øvelser
Tapping/EFT (Emotional Freedom Technique) er en af de mest effektive stressreducerende teknikker jeg kender. Teknikken er meget nemt at udføre og der er videnskabelig dokumentation for at det virker – mængden af stresshormon i kroppen kan reduceres med op til 25 % i løbet af meget kort tid. Ved teknikken aktiveres nogle af kroppens akupunkturpunkter ved at tappe (banke) på dem med 1 eller 2 fingre. Disse punkter er indgange til kroppens energisystem og kan bruges til at genoprette fysisk og mental balance.  Teknikken tilhører den gren, som kaldes energipsykologien. Du kan se en demonstration af, hvordan tapping udføres ved at klikke her. På mødet i StofskifteSalonen vil jeg ligeledes demonstrere teknikken med fokus på lige netop søvn.

III. Brug beroligende urter og kosttilskud
Nedenstående urter og kosttilskud har alle en beroligende og stressreducerende effekt. 

  • Tryptophan, som er en precursor til serotonin og melatonin
  • Passionsblomst
  • Humle
  • Rosenrod
  • B-vitaminer
  • C-vitamin
  • Magnesium (gerne som magnesium citrat)

Behovet varierer individuelt, så kontakt derfor gerne en professionel behandler for at være sikker på at bruge kosttilskud/urter, som passer til dig og din situation. Nogle af kosttilskudene anbefales fx ikke under graviditet eller amning. Hvis du tager medicin, er det også vigtigt at være sikker på, at det er forsvarligt at anvende kosttilskuddet/urterne sammen med medicinen.

Hvis du har lyst til at lære mere om, hvordan du forbedrer din søvn, som er så utrolig vigtig for et velfungerende stofskifte, så er der masser af viden og inspiration at hente på næste møde i StofskifteSalonen.

Praktisk – sådan foregår det og her tilmelder du dig

Næste møde i StofskifteSalonen har titlen Sådan forbedrer du din søvn og din motion 

  • Vi mødes søndag d. 25. juni kl. 13-15 i Kulturhuset Indre By, Charlotte Ammundsens Pl. 3, 1359 København K.
  • Det koster 250 kr. at være med og du betaler kontant ved døren eller via MobilePay
  • Tilmelding er nødvendig og foregår efter princippet “først til mølle”. Klik her for at tilmelde dig eller skriv en mail til inger@ingerforbes.dk. Halvdelen af pladserne er allerede taget ;-)

Du kan læse om de kommende møder i StofskifteSalonen ved at klikke her.

Har du brug for individuel vejledning, så kan du læse mere ved at klikke her.

En passioneret sundhedshilsen

Inger


Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>