Din barndom påvirker dit stofskifte

Stress i barndommen kan være medvirkende årsag til autoimmune sygdomme senere i livet1,2,3 – og de mest almidendelige stofskiftesygdomme, Hashimotos og Graves, er begge autoimmune. Faktisk er sammenhængen så markant, at det kan sammenlignes med linket mellem rygning og lungecancer eller ubeskyttet sex og graviditet1

Et stort videnskabeligt studie med mere end 17.000 mennesker i Californien har vist, at traumatiske og stressende oplevelser i barndommen øger risikoen for at udvikle alvorlig sygdom senere i livet – og det gælder især autoimmune sygdomme som Hashimotos og Graves.

Det videnskabelige studie betegnes ofte ACE-undersøgelsen (ACE = Adverse Childhood Experiences)2 og er det største studie i verden, der har undersøgt, hvordan barndommen påvirker vores liv og helbred som voksne.

Find ud af, om stress fra din barndom spiller en rolle for dit helbred i dag!
Jeg ser ikke mig selv som en person, der har haft en dårlig og særlig stressende barndom. Men da jeg udfyldte ACE-spørgeskemaet og fandt min egen ACE-score, begyndte min historie at give så meget mere mening for mig. Det stemmer også overens med det jeg ser i min klinik. En stor del af mine klienter har oplevet meget stress allerede fra barnsben. Du kan tjekke din egen score ved at besvare spørgsmålene nederst på denne side.

I det videnskabelige studie fandt man, at jo højere ACE-Score jo større sandsynlighed er der for en række forskellige sygdomme, generel lavere livskvalitet og en kortere levetid. Men husk at din ACE-Score ikke er din skæbne – at vi alle  har mulighed for at vende en udvikling, blive raske og skabe os et godt liv – også selvom vi måtte have haft en utryg eller traumatisk opvækst.

Hvorfor kan stress fra barndommen være skadeligt i forhold til dit stofskifte?
Stress tidligt i livet er afgørende for, hvordan vi reagerer overfor stress resten af vores liv – fordi der som følge af denne tidlige stress sker en programmering af vores hjerne, som styrer vores biokemi. En stor mængde stress i barndommen medfører derfor, at vi typisk er mere følsomme overfor stress senere i livet. Denne stress påvirker (undertrykker) vores immunforsvar, som dermed ikke fungerer optimalt og det betyder, at kimene for udvikling af autoimmun sygdom senere i livet bliver lagt allerede i barndommen. Da de fleste stofskiftesygdomme (ca. 90 %) er autoimmune – dvs. de opstår fordi vores immunforsvar er ude af balance og derfor angriber vores skjoldbruskkirtel – er det derfor vigtigt, at vi forholder os til den stress, som vi er blevet udsat for i vores barndom.

Hvad kan du gøre?
Kroppen husker din barndom, selvom du ikke gør. Så tiden heler desværre ikke disse sår fra barndommen. Men du kan heldigvis selv ændre dette ved en dedikeret indsats. Den prægning/programmering af vores hjerne som er sket i vores barndom, kan nemlig omprogrammeres senere i livet og der findes flere effektive teknikker til at gøre dette (eksempelvis meditation, tapping og visualisering).  Det er netop det jeg vil fortælle om på det næste møde i StofskifteSalonen, som finder sted d. 17.9 (se nedenfor). Klik her for at tilmelde dig.

Ses vi i StofskifteSalonen?
- sådan foregår det og her tilmelder du dig

Næste møde i StofskifteSalonen har titlen Sådan påvirker tankemønstre dit stofskifte

  • Vi mødes søndag d. 17. september kl. 13-15 i Kulturhuset Indre By, Charlotte Ammundsens Pl. 3, 1359 København K.
  • Det koster 250 kr. at være med og du betaler kontant ved døren eller via MobilePay
  • Tilmelding er nødvendig og foregår efter princippet “først til mølle”. Klik her for at tilmelde dig eller skriv en mail til inger@ingerforbes.dk.

Du kan læse om de kommende møder i StofskifteSalonen ved at klikke her.

Husk også, at det snart er sidste chance for at få rabat på mit næste foredrag om kostens betydning for stofskiftet:  Det er en hel dag, hvor du lærer om, hvordan du ved hjælp af kosten kan genvinde balancen i dit stofskifte. Læs mere ved at klikke her.

Referencer:

1. Nakazawa, D.J. (2016) Childhood disrupted. How your biography becomes your bioloty and how you can heal. Atria Paperback

2. Felitti, V.J et al. (1998). Relationship of Childhood Abuse and Household Dysfunction to Many of the Leading Causes of Death in Adults. The adverse Childhood Experiences (ACE) study. American Journal of Preventive Medicine, Volume 14, pages 245–258.

3. Dube, S.R. et al. (2009). Cumulative childhood stress and autoimmune diseases in adults. Psychosom Med. 2009 Feb;71(2):243-50.

De bedste sensommerhilsner


Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>