Vi bruger i stigende grad ‘kemi’ for at lette vores arbejde og berige vores liv, men denne udvikling har desværre en bagside. Mange af disse stoffer ender nemlig i vores krop, hvor de ikke hører hjemme, og her kan de forvirre biokemien i kroppen, så cellerne ikke længere kan fungere normalt, og vi bliver derfor syge. Det er især i forbindelse med autoimmun stofskiftesygdom (Hashimotos sygdom og Graves), at disse stoffer udgør et problem – disse sygdomme er nemlig forbundet med en utæt tarm, hvorved der trænger en unormal stor mængde skadelige stoffer ind i kroppen.
Skadelige stoffers effekt på dit stofskifte
I forhold til stofskiftet kan de skadelige stoffer have to principielt forskellige effekter:
- De kan have en direkte effekt på stofskiftet, uden at det involverer autoimmun sygdom. Mekanismerne er her forskellige afhængig af det specifikke stof og omfatter f.eks. påvirkning af produktionen af stofskiftehormoner, effekt på mængden af transportproteiner og dermed mængden af hormon, som cirkulerer i blodet. De kan ligeledes blokere stofskiftereceptorerne og dermed forhindre stofskiftehormonerne i at udføre deres job. Den stress, som skadelige stoffer påfører din krop må heller ikke undervurderes.
- De kan belaste immunforsvaret og trigge udviklingen af autoimmun stofskiftesygdom og derigennem langsomt nedbryde stofskiftet.
Laboratorier i hele verden har vist en sammenhæng mellem en række almindeligt anvendte industrielle kemikalier og tungmetaller og autoimmune sygdomme som Hashimotos sygdom og Graves. Disse stoffer påvirker immuncellerne og saboterer en kompleks plan for deres cellulære kommunikation. Resultatet er, at der kommer rod i signalsystemerne, og immunforsvaret kan lige pludselig ikke længere kende forskel på, hvad der er ‘fremmed’, og hvad der er ‘eget’. Mange forskere er derfor kommet til den konklusion, at vores forurenede miljø er en medvirkende årsag til, at immunforsvaret går amok, og at vi udvikler autoimmun stofskiftesygdom.
Det anslås at 20-25 % af den almindelige befolkning bærer en kombination af gener, som gør dem ‘modtagelige’ for en eller flere autoimmune sygdomme. For disse 20-25 % er konsekvenserne af selv lave doser skadelige stoffer langt større, end de ville være for en person uden disse gener. Studier af tvillinger viser, at ca. 1/3 af risikoen for at udvikle autoimmunitet kan tilskrives miljøet, mens kun ca. 2/3 kan tilskrives generne. Men det er jo en god nyhed, for så har vi mulighed for at påvirke vores sundhed – vi er ikke kun i genernes vold! Vi er alle unikke, og det er en cocktail af gener og miljømæssige påvirkninger, som bestemmer vores fremtid.
Vil du selv være med til at påvirke din sundhed?
På det næste møde i StofskifteSalonen (d. 20.8) får du viden om hvilke stoffer, som især er problematiske i forhold til stofskiftet. Du lærer også, hvordan du bedst muligt kan undgå disse og hvordan du slipper af med de skadelige stoffer, som allerede findes i din krop.
Ses vi i StofskifteSalonen?
- sådan foregår det og her tilmelder du dig
Næste møde i StofskifteSalonen har som nævnt titlen Pas på! Skadelige stoffer.
- Vi mødes søndag d. 20. august kl. 13-15 i Kulturhuset Indre By, Charlotte Ammundsens Pl. 3, 1359 København K.
- Det koster 250 kr. at være med og du betaler kontant ved døren eller via MobilePay
- Tilmelding er nødvendig og foregår efter princippet “først til mølle”. Klik her for at tilmelde dig eller skriv en mail til inger@ingerforbes.dk.
Du kan læse om de kommende møder i StofskifteSalonen ved at klikke her.
På grund af den overvældende interesse for mit sidste foredrag om kostens betydning for stofskiftet afholder jeg nu et særarrangement: En hel dag om, hvordan du ved hjælp af kosten kan genvinde balancen i dit stofskifte. Læs mere ved at klikke her.